Sjukvård

"The storm only comes to teach you how to skillfully sail your ship."

Matshona Dhliwayo.


Hemma har man normalt tillgång till apotek, vårdcentral, sjukhus och ambulans inom bara några minuter. Man lever också i en miljö som är mycket ren, välordnad och där riskerna för att skada sig normalt är små.

Under en längre segling blir man i högre grad tvingad till att säkerställa att hälsan bibehålls hos sig själv men också hos sin besättning och gäster som kanske inte har förstått skillnaden fullt ut gentemot hemma.

Det är mycket enklare att vidta små åtgärder innan något har utvecklats till ett problem eller en akut situation än att vänta och hoppas att något löser sig själv - vilket det sällan gör.

Ha därför alltid ett skeppsapotek ombord, ta hand om småskador omedelbart även om de inte ser det minsta allvarliga ut, drick mycket vatten, håll er i skuggan, håll hårt på hygienen och slarva inte med mediciner som behövs.

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med vatten och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt.

Man märker att såret har blivit infekterat om det börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att göra rent såret igen ett par gånger om dagen. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber bör läkare kontaktas.

När någon blir sjuk eller olyckan är framme ombord så är det sällan så att man ligger i hamn, solen skiner, det är vindstilla och allt är lugnt ombord. En båt är allmänt en plats som kräver lite envetenhet, god vilja, lite styrka och massor av uppfinningsrikedom då man tar hand om en sjuk eller skadad person.

Fundera gärna på hur lätt det är att förflytta en skadad person från däck till sittbrunnen eller ifrån sittbrunnen ner i båten. Eller som bilden till höger som visar ett prov på hur man kan hålla en skadad nacke stabil i sittbrunnen på en båt som seglar. Något som är mycket svårt att lyckas med även om sittbrunnen här är såpass stor att personen kan ligga ner på durken i den.

Allt man kan tänkas komma att vilja ha eller behöva kommer aldrig att finnas ombord. Det finns inte plats och ekonomin sätter begränsningar. Men mycket bör finnas och finns ombord - inte minst för den med lite fantasi.

Ofta vid sjukdom eller olyckor rekommenderas att patienten skall läggas i stabilt sidoläge (tidigare framstupa sidoläge). Stabilt sidoläge är en kroppsposition som används för att hålla luftvägarna öppna hos en medvetslös person, samt för att förhindra att de blockeras av magsäcksinnehåll ifall den medvetslöse i fråga är berusad.

I stabilt sidoläge låses kroppen med hjälp av ben och armar i en position som gör det svårt för det medvetslöse att rulla tillbaka i en ryggliggande position, samt håller hakan högt för att struplocket inte ska blockera luftvägarna.

I utbildningsmaterialet nedan hänvisas till Skeppsapoteket och Sjukvårdslådan. Om Skeppsapoteket (och de olika lådorna i det) kan du läsa i kapitlet Hälsa och där rubriken Skeppsapoteket?.

Avsnitt i detta kapitel

Quiz

NFB:s kunskapsfodringar

  • Kännedom om att man har ett för färden lämpligt skeppsapotek, vikten av att inhämta information om smittorisker samt nödvändiga vaccinationer för resan.
  • Kännedom om solens, salters och vattnets påverkan på kroppen och möjligheter att förebygga skador av dessa.
  • Kännedom om hur man förebygger och tar hand om sjösjuka samt rubbad vätskebalans.
  • Kännedom om hur man tar hand om brännskador från maneter och stick från giftiga fiskar.
  • Kännedom om och färdighet i att ta hand om klämskador, stukningar, benbrott, hjärnskakningar och större sårskador.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2021-12-27 20:43 och är visad 2998 gånger.