VHF


VHF-radio

En VHF-radio är obligatoriskt på alla båtar som seglar lite längre bort. Radion bör vara fast monterad och ha antennen monterad i masttoppen för att ge så lång räckvidd som möjligt.

Med en VHF-radio kan man ha kontakt med båtar och landstationer i närområdet. Räckvidden med en antenn monterad i masttoppen är normalt 20-50M beroende på mottagarens antenn och utrustning. Med en handburen VHF-radio är räckvidden sällan mer än 3-4M.

Det är via VHF-radio som all kommunikation med hamnar sker när man är på väg att angöra och ofta innan man lämnar dem. Det är via VHF-radio som man blir anropad av kustbevakning, handelsjöfart, andra fritidsbåtar, oljeplattformar och mycket annat då kontakt eftersöks av någon orsak.

VHF-radion är också den primära kanalen (och därmed också erbjuda hjälp) för att kalla på hjälp vid problem eller i en nödsituation.

Lite modernare VHF-radio-apparater är utrustad med DSC vilket möjliggör att skicka nödmeddelande genom ett enkelt tryck på "Distress-knappen". Radion sänder då båtens MMSI-nummer och position till alla stationer som är inom räckvidden.

För att få använda en VHF-radio krävs ett separat intyg - SRC. Båten bör också registreras på PTS för att erhålla en unik anropssignal. Därefter kan man frivilligt om man så önskar skaffa ett abonnemang hos Stockholm Radio om man så önskar.

Fördelar


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2021-12-26 16:40 och är visad 1959 gånger.